tiistai 25. helmikuuta 2014

Videoinnin mahdollisuudet koulutuksessa

Minä koulutan työkseni opettajia. Opettajien -kuten ymmärtääkseni muidenkin - aika on tiukilla. Samoin etäisyydet Suomessa ovat pitkät ja vaikka koulutuksen sisältö olisi kuinka mielekäs, se ei välttämättä arjen keskellä tunnu niin houkuttelevalta. Miksikö? No kun koulutukseen lisätään matkustamiseen käytetty aika, sijaisen tuntien valmisteluun käytetty aika ja syyllisyyden tunteen läpikäyminen muiden työtovereiden tehdessä työni oman toimensa ohessa (OTOna) kallistuu vaakakuppi helposti enemmän ahdistuksen kuin innostuksen puolelle.

Koska termi OTO kaikuu vieläkin korvissani aavistuksen paineita luovana lyhenteenä, mietin kuumeisesti, miten voisin kouluttaa opettajia etänä esimerkiksi teknologian käytössä, joka usein kuitenkin vaatii ensimmäisillä kerroilla niinsanottua "kädestäpitämisen" pedagogiikkaa. Verkkokursseille opettajat osallistuvat jostain syystä edelleen kovin nihkeästi. Siksi haluan kokeilla jotain uutta. Mitä jos opettaja voisi ottaa jonkin laitteen haltuun ajasta ja paikasta - verkkokurssistakin - riippumatta katsomalla ikäänkuin koulutukseni omalta koneeltaan milloin haluaa, missä haluaa, kuullen ääneni ja nähden mitä teen omalla tietokoneellani?

Tuon viimeisin kysymyksen innoittamana olen viimeaikoina tutustunut erilaisiin näytön nauhoitusohjelmistoihin ja maksullisten kautta päätynyt käyttämään ilmaisohjelmisto Screencast-O-Matic:ia. Tämän etu on siis ilmaisuuden lisäksi se, että se ottaa mukaansa ääntä, tekee korostuksia ja vie videoni halutessani suoraan Youtubeen. Tuollahan voin vielä editoida ja lisätä puhekuplia ja muita korostuksia toiveideni mukaan Youtuben muokkaustyökaluilla.

Viimeisin nauhoitukseni on tueksi työtovereilleni ja opettajille vastausjärjestelmien käytöstä. Haluan jakaa videon kanssanne tässä siksi, että vaikket katsoisi sitä läpi kokonaan, etkä olisi lainkaan kiinnostunut sen sisällöstä, voit miettiä sitä, miltä itsestäsi tuntuisi kouluttautua joihinkin työpaikkasi ohjelmistoista vaikka näin. Katsomalla esimiehen viikkotervehdys tai matkalaskuohjelmiston käyttökoulutus nauhoitettuna silloin kun sinulle sopii, ilman että sinun tarvitsisi fyysisesti liikkua jonnekin muualle?


Toivon, että mietit myös sitä, miten voisit itse omassa työssäsi hyödyntää tällaista työpöytänauhoituksen toimintaa? Jos olet opettaja, voisitko tehdä oppilaille luennon seuraavan päivän teemasta jo etukäteen katsottavaksi niin, että teille jäisikin aidosti aikaa kohtaamiselle luokassa ja aiheesta keskustelulle kun kerta olette läsnä? (BTW tällaista kutsutaan Flipped classroom -toiminnaksi) Jos olet seurakunnan työntekijä, voisiko kirkkoherran virasto tehdä ohjeistuksia erilaisten lomakkeiden täytöstä seurakuntalaisille? Esim. miten toimin kastetilaisuutta tai häitä suunnitellessani?

Mikäli sinua kiinnostaa myös kuulijoiden aktivointi, videossa esittelemäni Socrative -ohjelmisto toimii yhtä hyvin kokouksissa kuin koulussakin sekä isomman koulutettavaporukan, luentokuulijoiden tai rippikoululaistenkin kanssa. Osallisuuden merkitys motivaatiolle on suuri ja kun motivaatio kasvaa, oppimistuloksetkin kasvavat.

Miten Salla sen tuunasi?
Tämän videon tekemiseen käytin tietokonettani, luureja, joissa on mikki, nettiyhteyttä, jolla pääsin näytöntallennusohjelmistoon, tunnukset sinne ja  Youtubeen ja ActivInspire -ohjelmiston, jota vilauttelin siellä täällä osana videota. Saman voi tehdä esim Prezillä tai Powerpointilla. Kirjoitin myös pienen käsikirjoituksen itselleni vihkoon viereen, jotta sain sanottua mielestäni olennaiset asiat katsojan näkökulmasta, jotta hän voisi oikeasti neuvoillani kokeilla Socrativen käyttöä.

Tulen hyödyntämään tätä videota usealla eri forumillani työssäni, niin koulutettavien, työtovereideni kuin jopa muun lähipiirini kanssa, jolle tästä ohjelmistosta voi jollain lailla olla hyötyä. Tätä videota ei ehkä jaeta niin usein kun sen tekemisen aikana videoita on katsottu Youtubessa (vajaa 10 mijoonaa), mutta ehkä siitä voi olla iloa jollekulle. Ole hyvä -jaa sinäkin, jos yhtään koet tätä tarpeelliseksi. 

P.S. Jaa jotain päivä on ensi viikolla 10.3. Minä jaoin tämän, mitä sinä jaat?

Sosiaalisen median laskuri


12 kommenttia:

  1. Oi, täydellinen. Olisipa Youtube-editoinnissakin yhtä hyvä ohjeistus...

    VastaaPoista
  2. Minä palvon Sallaa!!!

    Kannustan sinua pitämään muitakin blogeja, sillä "kynä pysyy hallussasi", jos näin vanhanaikaista sanontaa lainataan :)

    VastaaPoista
  3. Kiitos ihanaiset! Täällä jo väsään ekaa sisustusblogi banneriani, hihiiiiiii. kauhea himo, jos vain olisi aikaa...

    VastaaPoista
  4. Voi Salla, kun sulla on energiaa. Ihan häkellyttää!!! Mahtavaa!!!

    VastaaPoista
  5. Voi olla tämä takana oleva hiihtoloma :) Ehkä pitää pistää nyt jarruja, kun arki pistää sitten esiin omaa päätään ;)

    VastaaPoista
  6. Toimii! Aloitin videon katselun ja samaan aikaan koira aloitti ruokakuppinsa kopsuttelun. Tekee sitä niin pitkään ja äänekkäästi, et on pakko nousta ylös. Mut ei hätää. Hiirellä napsautus paussi-painikkeesta, koiralle ruokaa, takaisin tietokoneen äärelle, hiirellä napsautus jatka-painikkeesta ja avot. Mitään en missannut. Ainut häiriö oli Remu-Ukon äänekäs syönti, en kuullut puheestasi juuri mitään vaik kaik voluumit käänsin kaakkoon..

    Toinen asia mitä jäin miettimään, niin jossain kohti varmaan ihan jees et seurakuntalaiset voivat katsoa ohjevideoita eri lomakkeiden täyttämiseen, esim. vaik seurakunnan kotisivujen kautta. Mutta kun ensimmäisenä tuli mielikuva tietokoneesta ja netistä kirkkoherranvirastosta ja kommentti et katsotko tuosta videon, niin jäin miettimään ettei varmaan toimi. Onneksi se oli vain ensimmäinen mielikuva, sen voi sivuuttaa ja tulla päätelmään et kirkkoherranvirasto toimikoon entisellään kohtaamisineen ja kotisivuilla olis ihan jees olla opastusvideota. Yhdessä hyvä, ei toisiaan poissulkien. =D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mielestäni tällaisia videoita voisi olla erilaisista ohjelmista (prime, M2...) ja niitä voisi hyödyntää esim. uuden työntekijän perehdytyksessä, ohjelman käyttöönotossa. Yhteisen koulutustilaisuuden tueksi ns. voit kerrata ohjeet tyyppisesti opetusvideot sopisivat seurakuntiin.

      Poista
  7. Kiitos Saija! Tuo kirkkoherranvirastokommentti nousi täysin omasta kokemuksestani. Riihimäkeläisenä työskentelen kuitenkin toisella paikkakunnalla ja aikanaan kun sinne olisi ollut asiaa, niin aukioloajat olivat aina siten, ettei sinne päässyt asioita hoitamaan tai kysymään miten asiassa olisi voinut edetä. Jotenkin itse kaipaan asioiden helppoutta vaikka kohtaaminenkin on ihan kiva juttu. Joskus haluaa saada joitain asioita vaan eteenpäin ja tietää toimistossa olevan kuitenkin osaavaa väkeä. Mielestäni kohtaaminen ja video eivät ole toisiaan vastaan vaan molemmat antavat kokemuksen tarpeideni kohtaamisesta. Ehkä seurakunnissa tämä kohtaamisen käsite on hyvin voimakkaasti juuri näissä fyysisissä kohtaamisissa, kun sen olen nähnyt vahvasti toimivan myös muilla tavoilla. Olisiko aika antaa kohtaamiselle tilaa myös muutoin kuin naamatusten?

    VastaaPoista
  8. Jee tämä on hieno juttu...heti alkoi ajatus rullaamaan sen käyttömahdollisuuksista. Huikee idis;) Tämä jää muhimaan ja on tutustuttava mainitsemiisi ohjelmiin heti kun aika antaa myöten.
    Kiitos tästä, helmi kurssilla!

    VastaaPoista
  9. Hieno "ensimmäinen" video ja mukavaa, että jaat sen "Jaat jotain" -päivässä. :)
    Ohjeistuksessasi näkyi, että tunnet hyvin ohjelman, jota esittelet. Olisin ehkä kaivannut alkupuolella kuvaa siitä miltä myös se rekisteröitymissivu näyttää.
    Hyvä, että olit tehnyt käsikirjoituksen. Kun tuntee palvelun hyvin saattaa huomaamatta tehdä opetusvideosta liian ylhäällä olevan. Termistön avaaminen, yksityiskohtien selittäminen ja erilaisten vaihtoehtojen avaaminen on tärkeätä.

    Oikein onnistunut pistesuoritus. :)

    VastaaPoista
  10. Hyvä kirjoitus ja havainnoillinen video. Jäin pohtimaan ko. ohjelmaa voitaisiin hyödyntää meidän seurakunnassa.

    VastaaPoista
  11. Rippileilreillä ainakin toivoisin, että näitä hyödynnettäisiin, Olen itse vetänyt useita ripareita, mutta vielä aikana tappi ja keppi :) Ei siis ollut tällaisia pilvipalveluita tai mobiililaitteita silloin.

    VastaaPoista