tiistai 8. huhtikuuta 2014

Tutkailusta oivalluksiin

Tänään tutustuin syvemmin valtameren tuolla puolella asuvan hyvän ystäväni facebook -profiiliin. Koska minulla on jo häntä ikävä, nautin kovasti hänen tavastaan käyttää omaa profiiliaan: paljon kuvia perheestä ja jaettuja linkkejä kuvista joissa on mietelauseita ja jotka kuvastavat hänen omaa mielenmaailmaa ja elämänkokemustaan. Näin olen etäältäkin häntä lähellä.

Samalla huomaan, että hänen tyylinsä on erilainen kuin omani. Itse kirjoitan tunnetilojani ja ajatuksiani auki postaukseen tai linkitän omia blogijuttujani profiiliini. Hän taas kertoo itsestään kuvien kautta, mikä on hyvin puhuttelevaa ja jättää kuitenkin tilaa minullekin peilata omaa elämääni hänen parhaillaan kokemaansa.

Eniten keskustelua hänen sivullaan herättävät juuri perhekuvapostaukset, kommentteja ympäri maailmaa. Mietelausekuvien perässä näkyy kyllä muutama tykkäys, muttei kommentteja. Hänen elämänsä on kulkenut ympäri maailman ja taas on uusi siirto valtameren toiselle puolelle edessä. On hienoa, että hän voi hyödyntää sosiaalista mediaa elämänsä jakamiseen. Ilman kuvia hänen profiilinsa olisi aika olematon, tyhjä. Tai ehkä se vaikuttaisikin sen, että hän avautuisi verbaalisesti? Tiedä häntä.

Tutustuessani ammattiryhmäni suljettuun facebook -yhteisöön tutkin samoja asioita. Tykkäyksiä, postauksia, linkityksiä ja jakoja. Eniten tykkäyksiä ja keskusteluja herättävät selkeästi työhön liittyvät konkreettiset vinkit. Ihmiset jakavat siellä toisilleen tukea ja ideoita villin iloisesti ja vapaasti ja kannustukset ja rohkaisut, kysymykset ja pohdinnat virtaavat vuolaana. Linkitykset mediakeskusteluihin ammattiin liittyen eivät saa paljon lisäkeskustelua tai tykkäyksiäkään, mutta selkeästi niitä näytetään linkittävän kuitenkin eteenpäin.

Huomaan samalla, että siirryn helposti itse työtäni koskevissa asioissa linkkien kautta lukemaan uusista sovelluksista tai niiden käytöstä, työhöni liittyviä artikkeleja ja ajankohtaisasioita. Harvemmin kuitenkaan jaan toisten kuvia tai tiloja, linkkejä helpommin. Kun tutkailen tätä kaikkea oivallan enemmän. Oivallan lisää omasta käytöksestäni ja tulemalla tietoiseksi voin myös ehkä oppia rajaamaan ja miettiä, voisiko muunkinlaista toimintaa lisätä.

Tämänviikkoinen tehtävä oli mielenkiintoinen ja antoisa, tuli tosin vain entistä ikävämpi rakasta ystävää merten toisella puolella. Kiitos kuitenkin Facebookille, olen hänen elämänkokemustaan lähempänä ja kiitos Skypen voimme olla myös aidosti vuorovaikutuksessa melkein kasvokkain!

8 kommenttia:

  1. Minusta oli tosi noloa ;) vakoilla ja analysoida toisen ihmisen Fb-sivua...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olisitko kokenut vakoilevasi, jos olisit vain muuten vain mennyt ystäväsi profiiliin katsomaan mitä hänelle kuuluu? Teethän sinä siinäkin arvioita saamastasi informaatioista.

      Poista
    2. Tämä on mielenkiintoinen kysymys, sillä miullekin tuli olo että tirkistelen. Ehkä se. että tietoisesti tutkii toisen sivua, etsii sieltä vastauksia tiettyihin kysymyksiin, aiheutti sen olon. Normaalisti sitä vain katselee eikä ajattele tutkivansa profiilia. Ihan oikeasti kummallista,ettei normaalisti kun jonkun sivua katsoo tunnu miltään, mutta nyt tuntui.. Tässä olisi itsetutkiskelun paikka =)

      Poista
  2. Hyviä huomioita tykkäyksistä ja keskusteluista. Mietelausekuvathan ovat yleistä statuksissa kiertävää massaa, johon ihmiset vähemmän laittaa tykkäyksiä. Persoonallinen valokuva, varsinkin lapsista tai ihmisistä itsestään, saavat paljon enemmän tykkäyksiä. Tämä johtuu ehkä siitä, että persoonaan sidottu on valttia ja persoonaton massa taas huttua somessa.

    Pohdintasi siitä kuinka erilaiset sinun ja ystäväsi fb-statuksekset ovat kuvastavat sitä, että osa ihmisistä ovat visuaalisia ja osa enemmän kielellisiä. Sinulle on tärkeä sanoittaa asioita auki, ystävällesi kuvata ne. Toisaalta, ystäväsi on voinut myös rajata profiilinsa niin, että sinulle ei näy hänen tekstipäivityksensä.

    Mukava, että valkkasit työhön liittyvän ryhmän tarkasteluun. Teillä on ollut erilaisia fb-ryhmiä tässä tehtävässä ja niissä näkyy hyvin erilaisia toimintoja. Kannattaa ehkä katsoa joku toisenlainen fb-ryhmä rinnalle ja pohtia mikä niissä on samaa ja erilaista. Toimivatko samat jutut?

    Papukaijahan tästä jälleen tuli. :)

    VastaaPoista
  3. Mie tykkään myös facesta sen takia, että koen olevani lähellä ihmisiä, vaikka hyö fyysisesti olisivatkin kaukana =) Miulla ei täällä oikein ole sellaista työhön liittyvää ryhmää, jonka oikeasti kokisin omakseni. Kuulun kyllä diakoniatyöntekijöiden ryhmään.. mutta..

    VastaaPoista
  4. Yhdyn Saijan ajatukseen; facebookin kautta tulee pidettyä yhteyttä moniin ihmisiin, joihin ei muuten tulisi :)

    VastaaPoista
  5. Oma tapani facebookissa on enimmältään juuri seurailua, mikä myös minusta on tuntunut joskus ikäänkuin tirkistelyltä ja jotenkin nololta, kun en saa aikaiseksi ottaa muuten yhteyttä esim. soittamalla. Soittamisen koen enemmän henkilökohtaiseksi yhteydenotoksi kuin tämän fb:ssä viestittelyn. Tämä on varmaan vähän sukupolvikysymys ja myös totuttelujuttu. Pitäisikö nyt kurssin myötä aktivoitua ja uudistaa siten lisää kontakteja ns. vanhoihin tuttuihin? Missähän ne opiskeluajan kaveritkin ovat...? Uskaltaisko sitä kysellä...?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kysele rohkeasti! Vanhoja ystävyyssuhteita on ihana herätellä uudestaan. Yhteistä jaettua elämää on takana ja sitä voi olla myös edessä päin.

      Jod fb tuntuu liian tirkistelyltä voit muuttaa jokaisen ystäväsi kohdalta asetuksia niin, ettet näe kaikkea. Sillä saat vähennettyä sinulle tulevaa tiedon määrää, mutta samalla ehkä tirkistelyn tunnetta.

      Poista